Reggaetón

Reggaetón dans en muziek

Los Eligidos. Reggaetón dansers.
Los Eligidos. Reggaetón dansers.

Reggaetón is een muziekstroming, die is ontstaan in de jaren negentig van de twintigste eeuw in de underground van voornamelijk Panama, Puerto Rico, en de Dominicaanse Republiek.
De artiesten zijn beïnvloed door reggae, dancehall, hiphop en traditionele Puerto Ricaanse muziek. De muziek wordt gekenmerkt door een dwingend, zich herhalend ritme dat Dem Bow wordt genoemd.

Ritme en muziekopzet

Dit ritme vindt zijn oorsprong in het gelijknamige nummer van de reggae artiest Shabba Ranks. Er wordt veel gebruikgemaakt van samplers, synthesizer en drum machines, maar ook bomba-, plena-, en salsaritmes komen terug in de nummers. De raps zijn voornamelijk in het Spaans, maar soms ook in het Engels. De teksten gaan vaak over criminaliteit, seks en liefde. Je zou het daarom de gangsta rap van het Caribisch Gebied kunnen noemen.
De muziek is in de loop van de jaren negentig erg populair geworden onder jongeren in het Caribisch Gebied. De muziek werd in het begin van de eenentwintigste eeuw ook opgepikt in de Verenigde Staten, voornamelijk door jongeren met een Hispanic achtergrond die er hun identiteit aan ontlenen. Een paar jaar later bereikte het genre ook Europa en de rest van de wereld, door nummers als “Rakata” van Wisin y Yandel en “Papi Chulo” van Lorna en de wereldhit “Gasolina” van Daddy Yankee.
Op deze muziek wordt op een kenmerkende manier gedanst. Deze manier van dansen wordt “perreo” genoemd, waarbij de vrouw enigszins gebukt met haar rug naar een man toe staat. De naam perreo, dat dansen op z’n hondjes betekent, is afgeleid van het woord “perro”, dat hond betekent in het Spaans. Deze dansstijl is een vorm van bubbling.

Reggaetón in Cuba

Reggaetón is heel populair in Cuba. Cubanen van alle leeftijden luisteren naar Puerto Ricaanse en Cubaanse variant. De Cubaanse beats verschillen weinig met die van de Puerto Ricaanse en Dominicaanse beats. Soms wordt deze muziekstroming ook wel Cubaton genoemd. Eigenlijk wordt met cubaton bedoeld: reggaetón a lo cubano. Cubaton wordt gemaakt door Cubaanse artiesten.

Bron: Wikipedia
CC-BY-SA / GNU/FDL

Link naar de tekst in Wikipedia.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *