Watervoorziening
Watervoorziening is, ook in Cuba, een belangrijk iets.
Maar nog niet zo eenvoudig.
Wij hebben er vanaf de ontwerpen aandacht aan geschonken.
Een waterreservoir; door een fout zijn dat twee waterreservoirs geworden.
Het idee van een waterbassin op het dak van het terras in de architectuur. Ook dit pakte anders uit.
Hoe dit zo is gekomen lees je hieronder.
Waterdruk
Om voldoende water te hebben zijn er twee waterreservoirs gemaakt. Deze zijn voor de opslag van water voor als er via de waterleiding geen water beschikbaar is.
Maar ook als er via de waterleiding water beschikbaar is dan is de waterdruk vaak veel te laag.
En wij willen onze gasten een redelijk douche, toiletten met voldoende water om door te spoelen en water bij de wastafel aanbieden.
Op de begane grond woonde we toen al. En daar werd het overduidelijk dat we echt iets moesten voor de waterdruk op de hogere etage.
Van het oorspronkelijke plan om ' een waterbak ' op het dak boven de bar te maken hadden we afgezien. Zo een waterbak zou een te zware belasting vormen voor het huis. Hoewel Martin het lelijk vind is er toch maar een knieval gemaakt en is er een waterton gekocht.
Waterton
In december 2018 hebben we een plastic waterton aangeschaft. Een ton voor 12oo liter water.
Wij waren op dat moment zelf in Cuba aanwezig. Martin heeft nog meegeholpen om die ton op het dak te hijsen.
Om de ton stevig op het dak te plaatsen heeft Nino een kruis van bouwblokken gemaakt en daarin is betonijzer bevestigd. Dat is nodig om de ton te borgen als het hard waait.
Op de ton zijn twee kranen gemaakt. Er komt een leiding voor het gastenverblijf (1e etage) en voor het terras (2e etage). Die leidingen zijn los van elkaar open en/of dicht te zetten. Vanuit de waterton bezien zijn dat afvoerleidingen.
Aanvoer en afvoer
De afvoer uit de waterton was medio januari 2019 door Nino gerealiseerd. De aansluiting van de leidingen naar de achterste badkamer en bij de twee middelste badkamers had hij gemaakt.
Dat gaat om aardig wat voorzieningen:
- Drie douches
- Drie wastafels
- Drie toiletten
- Kraan bij de pantry
En dit kon worden getest.
Op de laatste hele dag dat wij er waren, namelijk 9 januari is met een slang de waterton handmatig gevuld en hebben wij in de namiddag de test nog net zelf mee kunnen maken.
De leiding om de waterton te vullen moest nog wel aangelegd worden. Het was niet onze bedoeling om dat steeds met een slang te blijven doen.
Voor het gastenverblijf werkte het. De kraan naar het terras lekte en behoefte dus nog wel aandacht.
Vullen van de waterton
Voor het vullen van de waterton willen we ook graag een goede voorziening.
Om te beginnen is er een vaste leiding vanuit het waterreservoir gemaakt naar de waterton op het dak.
Om het water naar boven te pompen hadden wij al medio 2016 een waterpomp gekocht. Deze waterpomp werd ingezet door het bouwteam om via een slang water naar boven te pompen. Die waterpomp heeft nu een vaste plaats gekregen. Ter bescherming tegen regen is er een kleine ruimte aan de buitenkant van de wasruimte gemaakt. Er komt immer ook elektriciteit bij kijken.
In januari 2019 hebben wij, terug in Nederland, nog een apparaatje gekocht dat er voor kan zorgen dat de waterton automatisch steeds bijgevuld wordt. Dit apparaatje schakelt dan de waterpomp aan als er water uit de waterton is afgenomen. En schakelt uit als de waterton weer voldoende is bijgevuld.