Dansen

Dansen, inleiding

Dans (van het Franse danse) is een sport, kunstvorm of een sociaal gebeuren dat meestal op beweging duidt van het lichaam , vaak in combinatie met muziek. Het wordt gebruikt als een vorm van emotionele expressie, sociale interactie of in een spirituele of uitvoerende vorm.
Dans kan gezien worden als een manier van non-verbale communicatie tussen mensen maar wordt ook door dieren gebezigd (paringsdansen). Figuurschaatsen, gesynchroniseerd zwemmen, rolstoeldansen en ritmische gymnastiek zijn disciplines in de danssport. Ook vechtsporten worden soms gezien als een vorm van dansen. Beweging in niet-levende objecten kan ook gezien worden als dans, bijvoorbeeld het bewegen van de bladeren aan een boom. Daarnaast wordt dans ook veel gebruikt bij andere podiumkunsten zoals musicals.
Definities van wat dansen precies is, zijn afhankelijk van sociale, culturele, esthetische, artistieke en morele overwegingen in een samenleving. Soorten variëren van streekgebonden dans zoals volksdansen en flamingo en internationale dans zoals latin en tot klassiek. Dansen kan voor het eigen plezier, voor een groep of voor een publiek worden uitgevoerd. Het kan ook ceremonieel gebruikt worden of erotisch. Dansbewegingen kunnen op zichzelf staand betekenisloos zijn, zoals bij ballet of internationale dans, maar als er een ritme in wordt gemaakt kan er een verhaal mee worden verteld. Dans kan ideeën laten zien of verhalen vertellen.
Ongeacht de stijl is er één overeenkomst; het is niet alleen beweging en flexibiliteit, maar ook atonomie. Als de juiste spieren niet worden gebruikt, kan dit tot ernstige blessures leiden.
Dansen kan worden geleerd op een dansschool.

Bron: Wikipedia

CC-BY-SA / GNU/FDL

Link naar de tekst in Wikipedia

Dansen in Cuba

In Cuba is dans een belangrijk onderdeel van de cultuur en het dansen kent een rijke historie. In dit artikel gaan wij specifiek in op Latijns Amerikaanse dansen. Cubamovesyou organiseert dansreizen gebaseerd op de Salsa. Maar in Cuba zijn er veel dansstijlen die gelieerd zijn aan de Salsa. Zonder het idee uitputtend te zijn worden hier in willekeurige volgorde genoemd; rumba, mambo, son, chachacha, reggaetón, rueda de casino en timba. In het submenu is van iedere dansvorm een verdere beschrijving uitgewerkt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *