Mambo

De mambo is een Cubaanse dans en muziekvorm.

De dans behoort tot de Latijns-Amerikaanse dansen en is ontwikkeld in Cuba met als verre voorouder de oorspronkelijke rumba. De naam komt van een gelijknamig muziekstuk gecomponeerd door Orestes en Cachao López, rond 1938, en is tevens de naam van een Haïtiaanse voodoopriesteres. Het muziekstuk was een danzon waarin verscheidene ritmes uit Afrikaanse volksdansen werden gecombineerd.
De blinde orkestleider Arsenio Rodríguez was belangrijk voor de ontwikkeling van de mambo en andere Cubaanse muziek. Hij verbreedde de ritmische sectie van de traditionele Cubaanse conjunto en voegde er meer koperinstrumenten aan toe. Zijn arrangementen tonen ook een duidelijke invloed van de Amerikaanse big band swing waardoor de muziek internationaal populair werd.
De dans is ritmisch gelijk aan de langzamere bolero, maar heeft complexere danspatronen. De mambo heeft een 4/4-maatvoering. In de basispas begint de heer met de linkervoet vooruit, dan wordt het gewicht teruggebracht op de rechtervoet, op tel drie wordt de linkervoet zijwaarts geplaatst. Deze laatste pas wordt echter trager gedanst zodat er op vier geen pas komt. Zoals in veel Latijns-Amerikaanse dansen moeten de heupen ritmisch bewegen. De mambo wordt uitzonderlijk ook wel op de twee gedanst, beginnend op tel twee van de muziek, zoals dat ook in de salsa gedaan wordt.
De Cubaanse orkestleider en componist Pérez Prado maakte rond de jaren 50 veel wereldhits.
De dans is eind jaren 80 opnieuw heel populair geweest dankzij de film Dirty Dancing, waarin Patrick Swayze deze dans op romantische wijze aan Jennifer Grey leert.

Bron: Wikiepdia
CC-BY-SA / GNU/FDL

Link naar de tekst in Wikipedia.

 

In de film dirty dancing wordt de mambo gedanst
Mambo dans. Film dirty dancing

Toevoegingen door Cubamovesyou

In de Salsa komen Mambo pasjes voor. Dat kan een hele leuke afwisseling c.q. invulling zijn en verrijkt het dansen. Het is mogelijk voor geïnteresseerden om eens een lesje Mambo te volgen en aansluitend te leren hoe je dat kan inpassen in jouw Salsa dansen.
Je kunt ook, als je dat wil, 100% Mambo les krijgen. Kijk hieronder naar een filmpje met aanstekelijke Mambo muziek.

Zie voor een korte workshop / dansles Mambo:

Dit is een dansles die voor dansers die de Mambo nog net kennen goed te volgen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *