Hout Residencia Cubamovesyou

Hout Residencia Cubamovesyou
Hout aangekocht voor deuren

Tijdens de bouw van Residencia Cubamovesyou is er veel hout gebruikt om bekistingen te maken en om te stutten.

Bij de afwerking zal er hout gebruikt gaan worden om deuren te maken en om kasten in te richten (kastplanken, kledingrails, etc.)
Residencia Cubamovesyou heeft veel deuren. De voor- en achterdeur op de begane grond en de toegangsdeur op het balkon. Vijf slaapkamerdeuren. Zeven toilet en/of badkamerdeuren. Deuren voor acht inbouwkasten. Twee deuren voor de garage. Op het moment dat dit geschreven wordt zijn er nog enkele twijfelgevallen.

Aankoop hout

Medio maart / april 2018 hadden wij een timmerman gevonden.
Wij dachten dat alles duidelijk was en dat de timmerman al aan het werk was aan zes bestelde duren. Toen wij voor het zelf zelf op bezoek konden gaan op 18 mei 2018 bleek dat een misverstand. Er moest zelfs nog hout worden aangekocht.

De dag daarop zijn wij met de timmerman op bezoek gegaan en hebben wij na wat onderhandelingsperikelen een partij cederhout aan kunnen kopen voor de eerste serie van zes deuren.
De onderhandeling ging erover dat de verkoper van het hout sluw probeerde ons al het hout voor de voorziene van rond de 30 deuren te verkopen. Wij wilde dat niet. Wij wilde hout voor 6 deuren voor dat moment. En daar hebben we aan vast gehouden.

Met het aangeschafte hout kon, na vervoer naar de timmersmansplaats, de timmerman aan de slag om de deuren te maken.

Hout Recidencia Cubamovesyou
De plaats waar wij het cederhout gekocht hebben
Hout Residencia Cubamovesyou
Hout aangekocht voor deuren
Hout Residencia Cubamovesyou
Cederhout voor onze deuren

Maken voor- en achterdeur

Voor ons was het feit dat de timmerman nog niet aan het werk was een forse tegenvaller en probleem. Dat komt omdat wij besloten hadden om in de vier weken dat wij in Cuba waren mama Nora te verhuizen. Daarvoor waren de deuren nodig.

De timmerman gaf aan dat hij voor de zes deuren een maand nodig zou hebben. Maar wij hadden geen maand de tijd en wilde graag voel- en zichtbaar druk houden op het maken van de deuren. Daarom besloot Martin ter plaatse om de timmerman te vragen dan na een week twee deuren op te leveren. Namelijk de voor- en de achterdeur. Om de 2 tot 3 dagen bezochten wij de timmerwerkplaats.

Hout Residencia Cubamovesyou
Balken voor de deurposten en vertikale delen
Hout Residencia Cubamovesyou
Horizontale planken in de deur met glooiende vormen
Hout Residencia Cubamovesyou
Panelen die in de deuren komen

Methode van werken

Van de grote ruwe aangekochte ruw uitgezaagde boomstronken moesten eerst bewerkbare delen gezaagd worden. Balken, planken en panelen. Vooral voor de deurposten en de verticale delen aan de zijkanten van de deuren waren lange delen nodig.

Wij hadden foto's van een model deur wat wij graag wilde hebben aan de timmerman gegeven. Voor de voor- en achterdeur speelde nog wel een bijzonderheid. Omdat deze deuropeningen hoger en breder zijn dan gebruikelijke maten, gaf de timmerman als advies om deze deuren uit twee delen te maken. Dit vanwege het gewicht. Dat advies hebben wij opgevolgd. Wel spannend of het model dan nog steeds goed uit zou komen.

Maar bij het uitzagen en bewerken van de onderdelen waaruit de deuren gemaakt worden werd duidelijk dat het een soort ' bouwpakket'  werd als puzzelstukjes in elkaar gezet zouden gaan worden. Er worden grote verbindingsstukken (penverbindingen ) Martin vond het reuze interessant en vroeg hoe die delen aan elkaar gezet zouden worden. Lijmen, spijkeren, schroeven?

Niets van dat alles. De uitleg was dat de delen strak in elkaar geklemd worden. Op sommige punten worden er dan gaten in geboord en deuvels in gezet. Zo strak dat ze niet gelijmd behoeven te worden. Het geheel wordt dan geschuurd zodat het  nauwelijks zichtbaar is .

Wauw, wow echt ouderwets handwerk en vakmanschap. Wij wilde graag solide en stijlvolle deuren. Maar dit hadden we niet verwacht. Zulke dikke planken en zoveel aandacht in houtbewerking met zelfs gefreesde randen. Geïnspireerd ben ik er gelijk iets over gaan lezen.

 

 

Hout Residencia Cubamovesyou
Model wat wij gekozen hebben als voor- en achterdeur
Hout Residencia Cubamovesyou
Glooiende horizontale dwardelen met penverbindingen
Hout Residencia Cubamovesyou
Rechts. De vertikale zijkanten met penverbindingen

De deuren krijgen vorm

Al snel krijgen de deuren wat vorm. Het idee wordt duidelijk.

Grappig detail is dat bij het eerste bezoek het bleek dat bij de timmermansplaats een grote zeug met biggen was. De biggetjes liepen op de werkplaats rond tussen de machines en het hout door. Bij het eerst bezoek stond een dierenarts de biggetjes, die gilden, in te enten. Persoonlijk kan ik zulke details absoluut waarderen en daar van genieten.

Hout Residencia Cubamovesyou
Het frame van de voordeur krijgt gestalte
Hout Residencia Cubamovesyou
De rondingen voor de bovenkant deurpost worden uitgezaagd
Voordeur Residencia Cubamovesyou
De voor- en achterdeur zijn 13 juni opgeleverd

Oplevering voor- en achterdeur

Op 13 juni 2018 in de namiddag zijn de voor- en achterdeur opgeleverd. De dag voor wij vertrokken. Later dan gepland en gehoopt.

De voor- en achterdeur bestaan beiden uit 2 delen. Dus feitelijk moesten er 4 deurdelen gemaakt worden wat meer werk is. Daarnaast waren de linten van de lintzaag gebroken en kon de timmerman niet direct nieuw linten kopen.

Wij hadden graag ook nog de slaapkamerdeuren voor mama Nora gehad en gemonteerd voor haar privacy. Daar hebben we wat geïmproviseerd en uiteindelijk is het goed gekomen.

Benodigdheden monteren deuren

Om de deuren en deurposten te monteren zijn nodig:

  1. Grote / lange schroeven en pluggen. Dit om de deurposten waar de zware deuren aan komen te hangen stevig te bevestigen.
  2. Schanieren. Om de deuren in de deurposten op te hangen.
  3. Deurbeslag.  Deurklinken.
Hout Residencia Cubamovesyou
Lange schroeven en pluggen voor de deurposten.
Hout Residencia Cubamovesyou
Schanieren om de deuren op te hangen
Hout Residencia Cubamovesyou
Deurbeslag (klinken en toebehoren) voor de deuren.

Meer informatie over de deuren in hun ruimte.

Bij de ruimtes waarde deuren komen zijn nog meer teksten en foto's opgenomen. Klick daarvoor in de onderstaande verwijzingen als je daar iets meer van wil zien.

De voordeur

De achterdeur

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *