Terras Residencia Cubamovesyou

Terras Residencia Cubamovesyou
Uitzicht voorzijde

Terras Residencia Cubamovesyou

Het terras is voor ons een belangrijk deel van Residencia Cubamovesyou.

Hier is veel ruimte en zijn veel mogelijkheden.
Onze passie voor het Salsadansen. Salsa party's.
Maar het biedt ook andere mogelijkheden. Familiefeesten, bruiloften, yoga, laat de fantasie maar eens de vrije loop.

De terras werd het laatste gebouwd. Maar werd toch eerder in gebruik genomen dan onze casa particular.

Opening terras 2023

Het idee, de droom en de bouw van ons eigen terras is een verhaal apart. Daarover hieronder iets meer.

Maar in 2023, om precies te zijn in de periode van 25 oktober tot 8 november 2023 is het terras geopend. Twee weken lang feest voor ons. De bouw was ver genoeg gevorderd. Het terras was nog niet helemaal af, maar was goed genoeg om te gebruiken. Leroy was groot genoeg om te kunnen vliegen. De coronapandemie lag achter ons. Wij hadden de moeilijke omstandigheden van Cuba twee maal verkend om te bezien of het verantwoord was om klanten te kunnen ontvangen voor een dansprogramma. En ja wij waren er klaar voor.

Wij hadden een dansprogramma van 2 weken in Santiago de Cuba en daar namen Sabine, Anita en Steve aan deel. Daarmee hebben Anita, Sabine en Steve ons terras geopend. Dit samen met Erar, Zudian, Karina, Osmel en Alfredo van onze dansschool Cubamovesyou
Wij danken hen voor het vertrouwen en voor een fijn en geslaagd dansprogramma waarbij het terras is geopend.

Voor onszelf een heel bijzonder moment en een grote mijlpaal. Maar in het programma wilde wij daar wel aandacht aan schenken (champagne), maar centraal stonden Sabine, Anita en Steve. Zij hebben een bijzondere plaats in ons hart en zullen voor altijd verbonden blijven aan dat bijzondere moment; de opening van ons terras.

Terras Residencia Cubamovesyou
Martin, Alfredo, Anita, Osmel, Karina, Sabina, Steve, Zudian, Clarissa en Erar
Dansles terras Residencia Cubamovesyou
Dansles Sabine - Osmel, Anita - Alfredo en Steve - Zudian
Opening terras Residencia Cubamovesyou
Martin, Karina, Anita, Alfredo, Zudian, Steve, Sabine en Osmel

Intensiveren gebruik en doorontwikkelen van het terras

In 2023 verkregen wij ook twee belangrijke vergunningen. De vergunning om het terras te mogen verhuren voor activiteiten. Dat kan van alles zijn. Maar denk aan familiefeesten, bruiloften, sport, etc. etc.
En de vergunning om drank en hapjes aan te mogen bieden.

Wij gaan verder met het verder doorontwikkelen en vervolmaken van het terras, maar vanaf 2024 gaan wij het gebruik intensiveren. Om te beginnen door voor 2024 drie dansprogramma's aan te bieden.

Doorontwikkelen terras

Bij de opening van het terras hadden de toiletten nog geen deuren en hebben wij dat provisorisch opgelost met een douchegordijn. Niet ideaal, maar omdat de groep vrij klein was ging dat wel. Wij hadden al jaren als uitdaging om een goede en betrouwbare timmerman te vinden. En met al drie timmermannen achter de rug viel dat tegen. Tijdens het dansprogramma heeft Karina, tijdens het programma mijn danspartner en -lerares ons een tip. En dat was een gouden tip. Enkele weken na het dansprogramma hadden de toiletten deuren !

Een tweede verbeterpuntje achteraf waren barkrukken die Martin tijdens een geïmproviseerde excursie 'souvenirs spotten' zag.

Maar er is nog wel meer te doen. Om een tipje van de sluier op te lichten:

 • Bar verder inrichten
  • Kant barman /-vrouw
   Denk aan koelkast(jes), Martin heeft een idee voor de achterkant van de bar voor flessen, glazen etc.
  • Kant klanten
   Nog meer barkrukken, schilderen onderkant bar, muurversieringen, etc.
 • Voorraadruimte
  • Deze moet een goed afsluitbare deur krijgen.
   En aan de binnenkant een stelling om de voorraad drank en meer dingen veilig op te kunnen bergen.
 • Terras zelf
  • Tegels op de randen van de omheining
  • Verdere inrichting met accessoires en versiering. Dit kan en zal stukje bij beetje gestalte krijgen.
  • De vloer. De vloer is een teleurstelling voor ons. Een van de dingen die niet goed gelukt zijn in het huis. De vloer is bruikbaar. Maar wij hadden echt iets anders voor ogen. Waarschijnlijk gaan we dat in de toekomst nog een keer aanpakken en veranderen.

 

De droom, het idee

Bij de dansprogramma's die wij vanaf 2013 organiseerde gaf het verkrijgen van een geschikte ruimte voor de danslessen uitdagingen en beperkingen. Het kwam ook voor dat er, op sommige momenten, geen geschikte party's waren.

Zou het niet fantastisch zijn als wij over een eigen ruimte zouden kunnen beschikken !
Toen we een eigen huis gingen bouwen, zagen Clarissa en Martin hun kans schoon; een terras.

De architectuur

Bij de architect was er wel iets gemaakt voor dat terras. Maar dat zinde Martin niet. Het zal er wel mooi en aantrekkelijk uit. Maar bood niet de dingen die wij graag wilden. Wij hadden hele andere dingen voor ogen. Maar op dat moment heeft dat niet zoveel aandacht gekregen. De begane grond, de gastenverblijven, het gehele bouwproject. Dat had op dat moment alle aandacht.  Eerst dat maar eens aan de gang zien te krijgen.

Uiteindelijk heeft Martin zelf een ontwerp gemaakt (architectuur wil ik het niet noemen). Er was toen voldoende wederzijds vertrouwen en contact met de aannemer en de bouwploeg. En dat ontwerp hebben wij laten realiseren.

 

 

Bouwen in Cuba
Ontwerp achterzijde terras
Bouw in Cuba
Ontwerp middendeel terras
Bouwen in Cuba
Architectuur terras

De bouw

Van de bouw is veel vastgelegd. Zelfs verschillende webpagina's van onderdelen van het terras. Nu ja, dat terras is ook belangrijk voor ons en geeft ruimte aan passies en dromen.

Voor geïnteresseerden is dat hieronder inzichtelijke gemaakt. Het staat bewust onder aan de pagina omdat dit lang niet iedereens interesse zal hebben.