Baracoa

Veel natuurschoon

Een natuurschoon stadje

Baracoa Oost Cuba
Opvallend pand aan de rand van Baracoa

Baracoa is een stadje die in een prachtige natuur ligt. Baracoa ligt in de province Guantánamo in Oost Cuba.

De ligging

De stad ligt achter een bergrug (Chuchillas de Toa) en is daardoor lange tijd wat afgezonderd geweest van de rest van Cuba. Het ligt bij de tafelberg El Yungue, vanaf die berg kun je over de stad uitkijken. Het nationale park Parque Nacional Alejandro de Hubold grenst aan de noordelijke kant.

Bereikbaarheid

Rondreizen in Cuba
Onderweg van Guantanamo naar Baracoa

Vanuit Guantánamo is er een goede weg naar de stad waarvan het laatste deel door de bergen voert. Voor liefhebbers een fraaie route. Er is ook een weg naar Moa, maar die is lastig begaanbaar. Er is een vliegveld, een busstation en een haven.

De economie

De streek kent een redelijk bloeiend toerisme. Daarnaast worden in de omliggende streek de nodige producten zoals bananen, kokosnoten en cacao geteeld en verwerkt.

 

De geschiedenis

De geschiedenis van Baracoa is verbonden met Columbus. Columbus lande in november 1492 in Cuba en dit was de eerste keer dat Columbus in Cuba voet aan land zetten. Columbus was erg onder de indruk en schreef in zijn dagboek:

... het mooiste gebied in de wereld ... toen ik er in rondliep was het wonderschoon om de bossen, de ongereptheid, het heldere water en de vogels te horen zeggen dat ze deze plaats niet willen verlaten ....

Columbus heeft daar het kruis Cruz de la Parra neer gezet.

Beelden van Cubamovesyou na hun bezoek

Baracoa kent een haven
Baai bij Baracoa

De streek kent een prachtige natuur. Een paradijsje op aarde.
De weg tussen Santiago de Cuba / Guantanomo naar Baracoa loopt door de bergen. Voor de liefhebbers prachtig om te rijden. De weg is van een redelijk goede kwaliteit.
De weg tussen Holguin / Moa naar Baracoa is in een slechte staat. Het is niet comfortabel daarop te rijden; er zal met een ook voor Cubaanse begrippen lage snelheid gereden moeten worden.
Het stadje is relatief kleinschalig. Dat is bijvoorbeeld te merken in het uitgaansleven en aan de winkels. Daar staat tegenover dat het strand, de natuur en de hartelijkheid van de inwoners meer dan de moeite van het bezoeken waard is. Interessant zijn ook de plantages. Leuk om eens een plantage voor cacao, bananen, kokosnoten, koffie of fruit te bezoeken. In de buurt van Baracoa is een groot en prachtig natuurpark. Er is een leuke waterval. Iets verder ligt Yumuri waar het mogelijk is een stukje de rivier op te varen en met een gids een wandeling door de natuur te maken.

Fotogalarij Baracoa

Strand net buiten Baracoa Cuba
Strand net buiten Baracoa Cuba
Cacaoboom in Cuba
Cacaoboom
Autoweg net buiten Baracoa Cuba
Weg net buiten Baracoa
Natuur in Cuba
Park Humbolt
Landschap bij Baracoa in Cuba
De tafelberg van relatief dichtbij
Haven bij Baracoa in Cuba
Scheepswrak in de haven
Muziek en dans in Cuba
Casa de la Trova
Wijk in Baracoa Cuba
Buitenwijk van Baracoa
Natuurgebieden rondom Baracoa
Natuur bij Baracoa
Rivier buiten Baracoa Cuba
Boca de Yumurí