Matanzas

Matanzas

In Matanzas staat een monument van Piet Hein die hier zijn Zilvervloot won
Monument van Piet Hein in Matanzas

Matanzas is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het stadje is een gemeente en havenstad in de provincie Matanzas in het noorden van Cuba, ongeveer 60 km ten oosten van Havana. Er wonen heeft rond de 150.000 inwoners.
De stad ligt aan een baai. In 1628 heeft een bekende uit Nederland; namelijk Piet Heyn hier een slag gewonnen en de Zilvervloot veroverd.

Een beeld van Piet Heyn van de hand van de Rotterdamse beeldhouwer Willem Verbon kijkt uit over de baai.

De stad ligt in de buurt van Varadero.

Wat is er verder in Matanzas te doen?

De stad is de stad van de rivieren en de bruggen, werd in 1693 gesticht en is de hoofdstad van de provincie Matanzas.

Bij de stad liggen prachtige en grote grotten (Cuevas de Bellamar). Het zijn grote en diepe grotten waarvan het eerste deel voor toeristen met rondleiding dagelijks toegankelijk zijn. Een verder liggend deel kan voor liefhebbers en kenners met speciale apparatuur worden betreden. Overigens denken experts dat nog maar slechts een deel van de grotten bezocht zijn en dat er nog veel onontdekte delen zijn.

In de stad is het leuk om te wandelen rond het plein Vigia. Daar staan:

– de brandweerkazerne, met antieke brandweerwagens;

– het stadsmuseum;

– De grotten Cuevas de Bellamar;

– het paleis van Justitie;

– het theater Santo (1863);

– en de oud uitgeverij Ediciones Vigia (nog in bedrijf). De boeken van deze uitgeverij worden helemaal met de hand gemaakt, gedrukt, beschilderd en gebonden (op speciaal onbehandeld papier).

en dan vanaf hier verder te wandelen langs de rivier San Juan naar het stadscentrum bij het Pask Libertad en daar een bezoek te brengen aan het museum van de apotheek.

In het zuiden van de provincie ligt het grootste moerasgebied van Cuba in het nationale park Zapata. Het gebied is tot biosfeerreservaat verklaard door de UNESCO. In dit reservaat leven krokodillen, slangen en zeldzame watervogels. In het reservaat is het mogelijk om de krokodillenboerderij te bezoeken.

Zie voor sfeerbeelden van de stad het fotoalbum op facebook:

=> Ons fotoalbum op facebook

 

Cuevas de Bellamar, Matanzas Cuba
De grotten Cuevas de Bellamar, Matanzas Cuba