Santa Clara

Che Guevara. Monument in Santa Clara
Monument Che Guevara, Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara is de hoofdstad van de provincie Villa Clara in Cuba. Het is een gemeente en stad in centraal Cuba gelegen aan de westelijk voet van het Sierra del Escambray-gebergte.  Het aantal inwonertal is 220.210 (volkstelling 2002). Deze stad is een verkeersknooppunt , universitair en agrarisch centrum.

 Geschiedenis

In de laatste decemberdagen van 1958 vochten de Revolutionaire Troepen van Che Guevara hier een beslissende slag uit met de manschappen van dictator Fulgencio Batista. Batista had een gepantserde trein (Tren Blindado) gestuurd om zijn troepen te ondersteunen. De trein werd nabij het station met een bulldozer tot staan gebracht.  De lading wapens kwam in handen van El Che en zijn mannen. En de overwinning van de Revolutie was een feit. In de vroege uren van nieuwjaarsdag 1959 ontvluchtte Batista de hoofdstad Havana. Dit nadat ook Santiago de Cuba gevallen was. Een paar dagen later trok Che met Camilo Cienfuegos Havana binnen. Op 8 januari 1959 op de voet gevolgd door Fidel Castro.

Bezienswaardigheden

De twee voornaamste bezienswaardigheden van de stad zijn het monument van de Tren Blindado en het mausoleum van Che Guevara. Het gebeente van Che Guevara is hier werd bijgezet in 1997, nadat het werd gerepatrieerd uit Bolivia. Che is in 1967 in Bolivia overleden.
Vanuit deze stad zijn Trinidad, Cienfuegos en Sancti Spirítus redelijk goed te bereiken.

Toevoegingen door Cubamovesyou

Zie voor een sfeerimpressie het fotoalbum op facebook:

=> ons fotoalbum op facebook