Viñales

Viñales-vallei, bijzonder landschap en tabaksvelden

In de Viñales vallei zijn mogotes
Het landschap van de Viñales vallei

Viñales heeft een prachtige groene vallei. De vallei ligt vlakbij het gelijknamige stadje in de provincie Pinar del Río. Overigens ook in de buurt van het stadje Pinar del Río. Het is een merkwaardig landschap met Mogotes (rechtopstaande kalkstenen pijlers). De grond kent fraaie kleuren en is bijzonder vruchtbaar.

De gronden staan bekend als de beste tabaksgronden van de wereld. Er zijn dan ook de nodige tabaksplantages en tabak droogschuren te vinden.
De vallei is sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst.

Wat is er te zien of te doen in Viñales

Bereden rund in de vallei bij Viñales Cuba
Viñales vallei met een rund.

Bij De Viñales-vallei is een beschilderde grot een bekende en grote toeristische attractie. Hier wordt wisselend op gereageerd. Sommigen vinden het leuk, zeker om de beschilderde berg op te wandelen en om te zien hoe de schildering is aangebracht van dichtbij. Anderen vinden het een wat goedkope attractie en te commercieel.

Daarnaast zijn er prachtige grotten te bewonderen. Leuk aan deze grot is dat je er wandelend in gaat. Na het kopen van een kaartje bij de parkeerplaats. En dat je na een stuk wandelen bij een water komt waar je per boot verder gaat. Na een korte tocht varend door de grot vaar je dan de grot uit. Dat varen vanuit het donkere naar de grot naar het licht van de uitgang waar planten de rots bijna decoreren kan prachtige foto's opleveren.

De omgeving is prachtig door de heuvels, en glooiende landschappen. Enorm leuk en mooi om de zachtgroene velden met tabaksbladeren te zien en je te beseffen dat dit om de beste tabaksvelden van de wereld gaat. Ook omgeploegde velden kunnen bijzonder mooi zijn omdat de aarde een mooie warme koperachtige kleur kan hebben.

Tabak drogen in Viñales Cuba
Tabak drogen in Viñales