Trappenhuis in het huis 2e etage
Aan de achterzijde van het huis komt tussen de 1e en het terras komt een trap.
In principe wordt deze trap hetzelfde als de trap tussen de begane grond en de 1e etage. Of dat tot alle details het geval zal zijn gaan wel later bezien. Maar in eerste instantie is de opzet helemaal hetzelfde.
In eerste instantie wordt de ruimte gemarkeerd door de buitenmuren aan de achterzijde en aan de zijkant van het huis op de 1e etage. Daarnaast is ook het bovenliggende plafond en daarin is het trapgat van essentieel belang. Tenslotte is een vloer gebouwd op de buitenmuren en de ronde muur van de trap tussen de begane grond en de 1e etage de basis om te trap tussen de 1e etage en het terras op te bouwen.
Opbouw ronde muur
Bij de opbouw van het huis ontstaan rechthoekige buitenmuren. Voor de trap is een ronde muur nodig. In december 2016 is gestart om deze ronde muur te bouwen. Dit ging vrij voorspoedig.
Maar helaas in december 2016 is duidelijk geworden, dat onze buurman een rechtszaak heeft aangespannen. In dat kader is de bouw op de 1e en 2e etage stil gelegd. De bouw van deze ronde muur is daardoor een tijdlang niet verder gevorderd. De bouw van deze muur was iets over de helft.
Stelling voor het hogere deel
Vervolg
Na bijna een jaar stilstand kunnen we medio november weer verder met het bouwen van deze trap.
Wij waren terecht gekomen in een rechtszaak met meerdere slagen. Tot aan een hoger beroep toe. Aangespannen door onze buren. Wij mochten op de 1e etage en het terras niet verder bouwen.
Die buren zijn steeds, ook in het hoger beroep op alle punten in het ongelijk gesteld. Onze prioriteit ligt nu wij weer verder kunnen, op het afbouwen van het terras. In eerste instantie wilde wij de wenteltrap aan de voorzijde laten bouwen. Maar het advies van de mijnheer die onze trappen bouwt was eerst de achterste trap te laten bouwen. Die is meer geschikt om de bouwmaterialen naar het terras te brengen. Dat advies nemen wij ter harte en volgen wij op.
Uitmeten en berekenen
Ditmaal heb ik geluk. Vanaf 21 november tot 19 december 2017 zijn wij in Santiago de Cuba.
Daarom kan ik het hele proces mee maken. Vanaf het metselen van het laatste stuk muur door Jorge als ook het maken van deze trap. Dat geeft veel meer inzicht en diepgang op wat er gebeurd.
Het eerste wat de specialist van die onze trap maakt doet is het zorgvuldig uitmeten van de ruimte.
Daarna maakt hij een berekening.
Ik besefte mij dat dit essentieel is om te bepalen hoeveel treden van welke maat er komen.
Vlonder
Een lange tijd vroeg ik mij af hoe de trap van de 1e etage naar het terras gebouwd zou kunnen worden.
Doordat er een trapgat is van de trap naar de begane grond heb je immers geen bodem waarop je kunt bouwen.
Toen ik het aan Leonel (onze aannemer) vroeg zei hij. Wacht maar rustig af en kijk.
De oplossing was vrij eenvoudig. Van stevige balken en planken werd er eerst een vlonder gebouwd. En daarmee was er een bodem waarop gebouwd kon worden.
Uittekenen treden op de buitenmuur
Met een krijtje worden met behulp van een waterpas en winkelhaak de treden zeer nauwgezet uitgetekend op de buitenmuur.
Op de hoeken worden spijkers in de muur geslagen. Een stuk onder de treden is een gebogen lijn getrokken. Dat wordt de onderkant van de trap. Voor de stevigheid is er een extra dikke laag beton voorzien.
Tijdelijke constructie binnenmuur
De trap is een zwevende trap. Hij is bevestigd aan de buitenmuur. Steunt zowel op de vloer van de 1e etage als ook op die van het terras. Maar de trap heeft geen binnenmuur.
Voor het maken van de trap en het goed uitmeten en positioneren van de treden is dat wel nodig. Daarom is er eerst een tijdelijke constructie van hout gemaakt.
Planken op binnenmuur en aftekenen traptreden
Op het frame zijn, op de hoogtes waar dat nodig is, planken bevestigd.
Daarna zijn op die planken, weer zeer nauwkeurig, de treden op de tijdelijke binnenmuur afgetekend.
Bekisting onder de trap
Net als bij een plafond wordt er een bekisting gemaakt. Op die bekisting wordt later het beton gestort.
Maar een verschil is dat de onderkant van de trap niet recht, niet vlak is. Bij deze trap loopt die in een gebogen vorm naar boven.
Er zijn eerst over dwars planken tussen de ronde buiten- en binnenmuur bevestigd.
Die planken zijn onder een hoek bevestigd. De hoek van de boog zoals de trap gevormd wordt.
Die planken zijn met blokken / plankjes hout extra sterk bevestigd. Er gaat een fors gewicht op rusten. Daarnaast zijn later steunbalken (stempels) in het midden van die planken geplaatst om het geheel sterk te maken.
Aansluiting trap op eerder gestorte vloeren
Zowel op de 1e etage als ook op het terras waren eerder al vloeren gestort.
Uit die vloeren steken lange stukken betonijzer. Dat betonijzer is belangrijk om het betonijzer van het trap stevig aan te bevestigen.
Zowel aan de onderzijde als ook bovenaan draagt dit voor een deel de trap.
Maar ook in het beton moet het blijkbaar goed aansluiten. Een fors stuk van het reeds gestorte beton werd weggehakt. Zoals boven- als onderaan de trap. Was urenlang hakken.
De aannemer was trots hoe sterk het beton was 😉
Bekisting
Op de steunplanken over dwars worden, in de lengterichting, planken getimmerd. Dat is zagen, passen en meten. Omdat de trap in een bocht rond loopt. Als de naden tussen de planten te groot zijn dan worden die opgevuld met nat papier uit de zakken waarin cement geleverd wordt.
Ongelijkheden in de hoogte tussen de planken worden later met grof stucen weggewerkt.
Plaatsen betonijzer
Er wordt flink veel betonijzer met een grote diameter gebruikt voor de trap.
Onze specialist slijpt al die stukken af met een slijptol. Niet interessant voor veel foto's. Maar wel een werkje wat uren tijd kost.
Daarna worden er met een lange boor diepe gaten in de buitenmuur geboord. Omdat deze is gemetseld met rode bakstenen komt er een rood boorstof op de planken. In deze gaten worden diep staven betonijzer gestoken.
Dwarsstukken
Als alle dwarsliggende staven betonijzer is geplaatst worden in de lengterichting lang gebogen staven betonijzer geplaatst en met ijzerdraden vast gevlochten.
Extra aandacht krijgen de bovenzijde en onderzijde van de trap. Hier komt het meeste gewicht en daardoor kracht op te staan. Er wordt extra betonijzer toegepast. En de lange staven betonijzer die uit de vloer staken worden hierin verwerkt.
Stootborden traptreden
Om bij het storten van het beton het beton tegen te houden om naar beneden te glijden. En om de traptreden de verticale vlakken (stootborden) te geven worden worden er planken gemonteerd.
Deze zijn zo goed uitgemeten dat de bovenzijde van stootbord nummer een gelijk is aan de onderkant van stootbord twee.
Bij het storten van het beton kan daarom eenvoudig de bovenrand aangehouden worden. En het beton blijft dan gewoon op zijn plaats.
Storten beton
Op zaterdag twee december kon het beton voor de trap gestort worden.
Daarvoor zijn altijd al de nodige voorbereidende werkzaamheden nodig. Er zijn in grote hoeveelheden zand, kiezelstenen, cement en water nodig. De middelste slaapkamer in het gastenverblijf was leeggeruimd en schoongemaakt om beton aan te maken. Later werd dit voortgezet in de multifunctionele ruimte.
Water is het meest eenvoudige. Er is immers een waterreservoir wat goed gevuld is. In het gastenverblijf stond een olievat. Onze waterpomp en slang maken het relatief eenvoudig om dat te vullen.
De kiezelstenen zijn daarna het meest eenvoudige. Deze lagen namelijk opgeslagen in de multifunctionele ruimte.
Het zand lag in de tuin. Dat moest dus in zakken worden geschept en naar boven worden gesjouwd.
Het cement gebeurd op het laatste moment omdat dit droog moet blijven. Dat ligt opgeslagen in de woonkamer en wordt via het trapgat aan de voorzijde van het pand bij de veranda met een touw naar boven gehesen.
Team
Alles bij elkaar is dit al een forse klus. Waar mogelijk is dat werk al uitgevoerd een aantal dagen voor 2 december.
Op zaterdag 2 december werken er 5 personen aan het maken en storten van het beton. Ze werken als een team en wisselen elkaar soms af.
Maar op hoofdlijnen is de verdeling van de taken:
Jorge: verwerkt het beton en geeft leiding aan het team
Jorgito: assisteert Jorge
David: brengt het beton in emmers van de plaats waar het beton is gemaakt de trap op
José en Pochollo: aanmaken beton
Voor de start kwam de specialist die de bekisting voor de trap had gemaakt nog lang om de juiste verhoudingen zand, kiezelstenen en cement aan te geven en om nog enkele details mee te geven.
Met het toevoegen van water en mengen van de materialen ontstaan beton en moet de verwerking ook direct plaatsvinden.
Verwijderen bekisting
Nadat het beton is gestort kun je er na een dag al over lopen.
Maar om de bekisting helemaal te verwijderen moet het beton nog zo een drie weken uitharden.
Vooral het deel wat de constructie aan de onderzijde draagt.
Pochollo haalde na enkele dagen al de tijdelijke constructie voor de binnenwand weg. En ook enkele stootborden aan de onder en bovenzijde. Daarna werden er stukje bij beetje stukken bekisting verwijderd.
Maar de draag- en steunbalken pas na drie weken.
Afdichten bovenzijde rand bij trap
Aan de bovenzijde van de trap is een open ruimte. Voor de trap is een ronde muur gemaakt. De buitenzijde van het huis is rechthoekig. Die rond muur voor die hoek geeft een nog best grote ruimte. Er zijn vier van deze ruimte. Op drie van die plaatsen benutten wij deze ruimte als inbouwkasten. Helaas kan dat op deze plaats niet. Daarom wordt deze ruimte hier dicht gemaakt.
Stucen onderzijde trap
Om de onderzijde van de trap te stucen wordt deze eerst begin maart 2018 afgebikt. Dit is om uitstekende en losse stukken te verwijderen. en om het stucwerk goed te laten hechten.
Tegelen 1e trede en traphek
Eind december 2018 had Nino de onderste trede van de trap betegeld. Omdat er niet voldoende tegels waren is daar toen mee gestopt. Medio januari is het gelukt om wat tegels bij te kopen.
Maar er is toen gewacht op het traphek. Dat heeft Antonio half februari 2019 opgeleverd en ter plaatse gemonteerd op de trap.
Tegelen trap
Het tegelen van het traphek heeft Nino eind februari 2019 gelijk de trap betegeld.
Een mijlpaal omdat hiermee de laatste vloer dicht is. Nu alle beton vloeren betegeld zijn zal dat flink gaan schelen in het stof in het huis.