2e waterreservoir
In de architectuur was een tweede waterreservoir voorzien, die op het dak van het zou komen.
Water is in Cuba een belangrijk issue. Ons pand heeft stromend water. Maar dat is niet altijd beschikbaar. Omdat wij gasten gaan ontvangen, maar ook om ons eigen leven zo aangenaam mogelijk te maken, zorgen wij dus graag voor een voorraad water.
Plaatsing op het dak?
Bij het vooruitblikken van nog te bouwen objecten, sprak onze aannemer zorg uit om op het dak een waterreservoir te bouwen. Wij hebben onze aannemer toen gevraagd dit nader te onderzoeken en met collegae en vakgenoten hierover van gedachten te wisselen. Ook anderen spraken zorg en twijfel uit. Voor ons was dat snel duidelijk. Bij twijfel gaan we dit 2e waterreservoir niet op op het dak bouwen!
Niet doen
Wij hebben er toen voor gekozen om dat 2e waterreservoir in de tuin onder de grond te laten maken. Eigenlijk was het daar oorspronkelijk al voorzien, hetzij met andere afmetingen. Maar door een fout ligt dat 1e waterreservoir nu onder het huis. Het 2e komt daar nu achter te liggen, direct achter het huis in de tuin.
Uitgraven put
Het uitgraven gaf nog wel een kleine uitdaging. Het eerste reservoir is met behulp van een kleine graafmachine uitgegraven. Maar omdat het huis er nu al staat was dat geen optie meer. Een graafmachine kan niet meer in de tuin komen. Gelukkig weten Pochollo en David daar wel raad mee.
Met een houweel, metalen staaf, schep en kruiwagen zorgen zij dat vele vrachtwagens grond en puin op straat komen te liggen. Vanaf daar wordt dat afgevoerd.
Foto's uitgraven put voor het reservoir
Onverwachte wending
Maar al snel zelfs toen het graven al vergevorderd was kwam er een verandering. Clarissa maakte zich zorgen. De rechtszaak was begonnen en er kwam veel controles. Bij die controles lag een zwaar accent op de bouwvergunning en eventuele afwijkingen daarop. Clarissa wilde niet met de bouw van dit waterreservoir starten en eerst de formele toestemming daarvoor rond hebben.
Informeel hadden wij al gehoord dat dit wel goed zou komen, dat het OK zou zijn. Maar wij wilden dat als een uitbreiding op de bouwvergunning in een document op papier hebben.
Lange periode wachten
Dat leek een formaliteit die wel even rond zou komen. Maar dat bleek toch heel anders uit te pakken.
Steeds leek het rond te komen, iedere keer opnieuw was er een aankondiging dat er iets zou gebeuren. Maar week na week, maand na maand kwam het maar niet rond. Er was ook geen enkel zicht op wanneer het rond zou komen.
Na 8 maanden was dat nog steeds de situatie.
Overlast
De uitgegraven put gaf ook overlast. Enerzijds omdat die een klein stukje achter het huis lag.
Het huis uitlopen ging nog een beetje. Maar voor het bouwteam met bouwmaterialen en gereedschap werken op die plek was vervelend. En natuurlijk vooral voor Leonel die daar woont en daar vaak langs moest om naar het toilet te gaan, vooral in de nacht.
Water in de put
Daar kwam bij dat er steeds water in de put kwam. Bij een regenbui was dat direct verklaarbaar.
Maar ook op andere momenten kwam er water in. In het begin was de gedachte dat dit opkomend grondwater was. Maar later leek dit door een lekkend waterreservoir van buurvrouw Ines te zijn. Nadat zij haar reservoir had laten repareren bleek dit nog steeds het geval te zijn. Die reparatie bleek niet goed uitgevoerd te zijn.
Het reservoir moest steeds leeggemaakt worden. Dit omdat muggen in Cuba een groot probleem vormen (knokkelkoorts). En muggen leggen eitjes in stilstaand water. In het begin werd de put met emmers leeggemaakt.
Riolering en waterpomp
Maar vanaf medio mei 2017 was de riolering aangelegd. Vanaf dat moment werd het mogelijk om met een van de twee aangeschafte waterpompen en een tuinslang het water uit de put te pompen. Met behulp van de pomp, via de slang direct de riolering in op de plaats waar later het toilet voor de gasten komt.
Maken van de bodemplaat
Eind augustus 2017 bestaat nog steeds de hoop dat het zo gewenste document afgegeven zou worden komt Leonel met een voorstel. Leonel stelt voor om dan toch maar alvast de bodemplaat van het reservoir te storten.
Er was twijfel. We wilden niet, nadat we zoveel geduld betracht hadden, bij een eventuele bouwinspectie alsnog in de problemen komen. Anderzijds waren we het wachten en de bijna uitzichtloze situatie spuugzat. Nadat de bodemplaat gestort zou zijn en een dagje uitgehard zouden we het af kunnen dekken zodat het niet op zou vallen.
Er werd nog wel afgesproken om toch vooral ook het waterreservoir van buurvrouw Ines echt goed te repareren. Maar dan zou dit werk uitgevoerd kunnen worden. Wel hebben we benadrukt om het in stilte te doen. Het werk is in een weekend uitgevoerd.
Hieronder wat voorbereidende werkzaamheden.
Opbouwen waterreservoir
Na dat de put van het waterreservoir meer dan een jaar stil heeft gelegen wordt het nu echt opgepakt. Het is dan begin februari 2018.
De bouwvergunning is aangepast en hoewel wij prioriteit hebben gegeven aan het terras voor dit moment wordt dit ook opgepakt.
Leonel, onze aannemer heeft aangegeven dat hij dit zelf wil oppakken daar waar het gaat om het opbouwen van de muurtjes.
Het eerste waterreservoir was ook door Leonel zelf opgebouwd. De bodem van beton was al eerder gestort. Maar die was afgedekt met grond omdat daar eerder de bouwvergunning nog niet voor was aangepast. Het start daarom nu met het weer verwijderen van die grond van de bodem.
Cerramento
Gelukkig is er gelijk doorgepakt en is de bekisting voor het cerramento gemaakt. Wij willen het graag afgerond zien.
Waterdicht maken
In de tweede helft van februari 2018 is het waterreservoir in een paar slagen waterdicht gemaakt.
Voordat het deksel erop wordt gemaakt is er ook getest of het waterdicht is.
Tenslotte is er een laag verf aangebracht. Ook deze helpt om het waterdicht te maken.
Deksel
Op het waterreservoir komt een deksel.
De techniek hoe die wordt gemaakt is exact hetzelfde zoals een vloer / plafond wordt gemaakt.
Het start met het maken van de bekisting eind maart 2018. In het deksel moet een opening komen. Zodat je in het waterreservoir kan komen later.