Bouwtraject – Stap 1 Bouw waterreservoir

Bouw huis in Cuba
Bouw waterreservoir

Realisatie bouw - Stap 1 - Aanleg waterreservoir

In Cuba is de beschikbaarheid van water niet zo voor de hand liggend als dat wij in de westerse wereld gewend zijn.

In de wijk waar ons huis komt is in principe stromend water. Maar de betrouwbaarheid van het waterleidingnetwerk in Cuba is niet zo hoog als wij gewend zijn.

Daarom maken wij twee waterreservoirs (als back-up). De eerste komt achter het huis in de tuin, onder de grond.

Oorspronkelijke plan

Later zal er dus ook een pomp nodig zijn om het water te kunnen gebruiken. Een tweede waterreservoir komt boven op het dak aan het einde van het bouwtraject dus. Dit waterreservoir heeft dus geen pomp (elektriciteit) nodig omdat hier druk aanwezig zal zijn omdat het hoog geplaatst is (zwaartekracht). Mocht naast het water ook de stroom uitvallen dan hebben we dit reservoir ook nog achter de hand.

Fout uitgemeten

Begin september 2015 is gestart met het uitmeten waar dit reservoir precies komt. Spannend in die zin dat het belangrijk is hier de plaats goed te bepalen. Het waterreservoir is het eerste wat wordt gebouwd. Als de plaats waarop dit wordt gebouwd niet zou kloppen dan heeft dat grote impact op de rest van het pand.

Daarna is met een graafmachine de bouwput uitgegraven. Bij het uitgraven kwam al direct het eerste issue (probleem) aan de orde.

Huis bouwen in Cuba
Graafwerkzaamheden waterreservoir
Bouw huis in Cuba
Start graafwerkzaamheden waterreservoir
Bouwen in Cuba
Volgestroomde bouwput na een stortbui

Issue bij het uitgraven

Bij het wat dieper graven werd een wat vochtiger grond aangetroffen (moerasachtig). Er blijkt een ondergrondse waterstroom te zijn. Dat gaf een uitdaging om daarin het reservoir aan te leggen. Het oorspronkelijke plan was om het reservoir 2 meter diep te maken (2x3x2).

Om het probleem te verkleinen zijn de maten aangepast (3,90x1,90x1,45). Daarmee kan in dit waterreservoir dan 10.172 kubieke meter water worden opgeslagen. Daarnaast is de vloer steviger (robuuster) gebouwd dan oorspronkelijk was voorzien.

Regenbuien

Na de graafwerkzaamheden volgde er een forse stortbui en stond de put blank. Een tweede issue. Er was geen pomp dus de put moest met een emmertje geleegd worden. Wel was er wel een creatieve oplossing gevonden om het water af te voeren. Er is een lange pijp aangelegd bij de put tot de voorkant waar een afvoerput van het riool is.(zie ook de video hierboven)

Op (15/16 september 2015) is de vloer gestort en zijn er zijwanden van het waterreservoir al een stuk opgemetseld. In de hoeken komen kolommen om het geheel te verstevigen. Er wordt gebouwd met blokken. En er wordt betonijzer gebruikt om het stevig te maken en de blokken die holtes kennen worden volgestort met beton. In de kolommen in de hoeken worden ook constructies van betonijzer opgenomen. De zijwanden en bodem worden gepleisterd om het geheel waterdicht te maken.

Bouwen huis in Cuba
Metselwerk muren waterreservoir
Bouw huis in Cuba
Kolom in de hoek is gestort
Bouw huis in Cuba
Stucwerk om de wanden waterdicht te maken

Waterdicht

Op 26 september 2015 kregen wij telefonisch het bericht dat het waterreservoir met water gevuld kon worden en waterdicht is. Op 30 september 2015 ontvingen wij het bericht dat de bovenkant van het waterreservoir aangebracht is en dat de bouw van het reservoir is afgerond

Status: Afgerond.

Bouwen huis in Cuba
Bouwen deksel waterrerservoir
Bouwen huis in Cuba
Storten beton deksel
Bouw huis in Cuba
Waterreservoir gereed

Waterpomp

Aanvullende informatie. Op 15 oktober 2015 hebben wij bericht ontvangen dat er een waterpomp is aangeschaft. Dat was eerst in Havana geprobeerd maar niet rond gekomen. Nu was er een in Santiago de Cuba gevonden en gekocht. Die waterpomp is nodig om het waterreservoir in gebruik te kunnen nemen.

Nabrander:
Bij de uitwerking van stap 2 - de bouw van de rechtermuur is naar boven gekomen dat er een grote fout is gemaakt met het uitmeten van het waterreservoir. Dat was een lastig punt en even een grote teleurstelling. Het ontwerp van het huis is hierop aangepast na enige discussie. Met name het geplande toilet onder de trap is verplaatst en de inbouwkasten in de beide slaapkamers verkleint om ruimte voor het toilet te maken.

Vervolg van de bouw

Na het laatste kwartaal 2015 is er aan het waterreservoir zelf niet meer gebouwd. Rondom het waterreservoir is er enorm veel veranderd.

De begane grond is al bijna helemaal gebouwd en gestuct. Het trappenhuis en de pui aan de voorzijde van het huis uitgezonderd.
De 1e etage is in ruwbouw al helemaal opgetrokken. En van de 2e etage; het terras, ligt de vloer er al helemaal.

Aanpassing plan

In eerste instantie was het idee om op het dak, boven het terras nog een 2e waterreservoir te maken. Maar daar is vanaf gezien omdat er twijfels waren of dat wel verstandig zou zijn. Daarom is er gestart aan het uitgraven van een bassin voor het 2e waterreservoir.

Er wordt al volop gewerkt aan het afwerken van de begane grond. We schrijven januari 2017. Er wordt dan gewerkt aan het fijn af stucen als er weer iets gebeurd aan het waterreservoir. Ook het afwerken. Het maken van een rand rond de ingang waar het deksel moet gaan komen.

Bouwtraject – Stap 1 Bouw waterreservoir
Rand om de ingang
Bouwtraject – Stap 1 Bouw waterreservoir
Ingang van een iets andere kant bezien

Afwerking met deksel

Op het waterreservoir moet een deksel komen.
Die moet goed afsluiten zodat er geen muggen in kunnen komen. En de deksel moet sterk zijn, zodat je er op kunt lopen.

Wij hebben gekozen voor een metalen deksel. Die is in eind oktober 2018 opgeleverd en gemonteerd. Nu nog behandelen met anti roestverf en dan afwerken.

Waterreservoir Residencia Cubamovesyou
mama Nora toont de deksel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *