Eten en drinken in Cuba

Eetgewoontes in Cuba

Wat eten mensen in Cuba
Cubaans gerecht

Wat eten en drinken de mensen in Cuba? Wat kun je er als toerist verwachten? Wij schetsen een beeld. Proberen dat zo objectief mogelijk te doen. Smaken verschillen, culturen ook. Dit artikel geeft een indruk, maar is zeker niet uitputtend.

In Cuba is schaarste. Dat geldt ook voor het eten. Er is niet altijd alles voorradig. Daarnaast wijken ook smaak en de voor- en afkeuren van Cubanen af van de Europese keuken. Cubanen zijn niet van de liflafjes, niet van veel toetjes. Bij voorkeur eten zij, als zij kunnen, twee keer per dag warm.

 

Eten en drinken in Cuba
Veel bananen. Bijna bij ieder gerecht.

Cubanen houden van zoet (Cubanen zijn echte zoetekauwen) maar zij houden niet van scherpe, uitgesproken smaken. Heet gepeperd eten zul je er niet snel aantreffen. Wel veel vruchten, eieren, bananen en congri.

Cubanen zijn erg gastvrij. Als je bij hen op visite bent zullen zij proberen het beste, wat zij kunnen, voor te zetten; meer dan zij voor zichzelf kunnen veroorloven. Het eten in de volgorde van de dag.

Het ontbijt

Bij het ontbijt komt veel fruit op tafel. Afhankelijk van wat het seizoen te bieden heeft. Aan vruchten is er een enorme variatie. mango, papaya (ook wel bekend onder de naam fruta bomba), bananen, meloen, sapote (ook wel aangeduid als mamey), sinaasappel , anon, guayaba, marañon, tamarinde , mandarijn, guanabana, kokosnoot, caimitos , cañandonga , annanas (piña), mamomcillos, cana de azucar, grosella, amandel, avocado (hoewel avocado feitelijk een groente is, ervaren sommigen het als fruit) en nog veel meer.

Bananen noemen we apart. In Cuba vind je bijna bij iedere maaltijd bananen. Er zijn verschillende soorten bananen die verschillend bereid worden. Bij het ontbijt gaat het meestal om rauwe zachte bananen, in stukjes gesneden.

Er worden vaak broodjes aangeboden. Witte bolletjes. Je zult in Cuba niet snel bruin brood of brood met allerlei pitten vinden. Als broodbeleg is er kaas en ham.

Bij het ontbijt krijg je vaak eieren. Eieren zijn meestal goed verkrijgbaar. Vaak wordt er gevraagd hoe je jouw ei graag wil. (gekookt, gebakken,spiegelei, roerei). Cubanen gebruiken veel ui en knoflook. Het is mogelijk dat bij het bakken van jouw ei dit toegevoegd wordt.

Vaak worden uien met veel knoflook op olie gezet. Dan is het snel te gebruiken, langer houdbaar maar het geeft ook een aparte smaak.

Bij het ontbijt worden het meest koffie en verse vruchtensappen aangeboden. Cubaanse koffie is sterk (als expresso), smaakvol en kwalitatief hoogstaand. De verse vruchtensappen zijn vaak huisgemaakt.
Soms is er (chocolade)melk en als je er om vraagt is thee meestal wel te verkrijgen.

Eten en drinken in Cuba
Congri - rijst met bonen

De lunch en het diner

De lunch is vaak een warme maaltijd. Er is weinig onderscheid tussen de lunch en een diner.

In Cuba wordt overwegend rijst gegeten. Heel vaak met (bruine) bonen. Dit heet congri. De bonen zijn lang gekookt in vocht. Aan de bonen en het vocht worden uien en knoflook toegevoegd en soms andere ingrediënten als paprika, tomaat en dergelijke. Het vocht en de bonen worden gemengd met de rijst.
Naast de congri is het meest gebruikelijk kip, varkensvlees of vis.

Rundvlees is schaars en moeilijk verkrijgbaar. Dat geldt overigens ook voor kreeft. Daarnaast zijn dit ook erg dure gerechten voor Cubanen zelf, voor ons als toeristen niet.

Eten en drinken in Cuba
Cubaanse salades

Bij de lunch en het diner wordt heel vaak een salade geserveerd. Deze bestaat veelal uit een selectie van witte kool, sla, tomaat, sperziebonen, mais, ui, bieten, aubergine, okra, pompoen, gekookte ei en komkommer.
Soms worden er andere groenten geserveerd. Denk aan spinazie, avocado of okra.

En zoals eerder gesteld. Banaan. Gebakken banaan (platanos fritos), malanga (buñuelo)

In Cuba zijn er veel soorten aardvruchten. Aardappelen zijn er in verschillende variëteiten. Bijvoorbeeld de befaamde zoete Boniato. Ze worden vaak gebakken als frites aangeboden.

Daarnaast zijn spaghetti en macaroni soms op het menu te vinden.

Soep is er in verschillende variaties. Kippen- groenten of tomaten- of vissoep.
Ajiaco criollo dit is een soep met rijst, groenten, aardappelen, rundvlees of varkensvlees. Ajiaco criollo is meer een specifiek Cubaanse soep.

Eten en drinken in Cuba
Flan - Cubaanse pudding met zachte karamellaag

Er zijn veel zeevruchten verkrijgbaar. Garnalen, verschillende soorten vissen. Voor toeristen kreeft.

Soms is er konijn of lam verkrijgbaar. Wat als lam wordt aangeboden is niet altijd een jong dier en het is niet duidelijk of het schaap op geit is. Het gaat wel om zacht vlees; zowel qua smaak als qua bite. Een delicatesse is schildpad die heel soms te verkrijgen is.

Desserts komen beperkt voor. Er is niet een grote toetjescultuur. Bekend is wel flan (een pudding van gecondenseerde melk met een zachte karamellaag er op). Cubanen houden van ijs, maar vreemd genoeg zie je dit niet vaak als dessert.

Geroosterd varken aan het spit
Traditionele feestmaaltijd - varken aan het spit

Traditionele feestmaaltijd

Bij een groot feest met voldoende mensen wordt er vaak een varken aan het spit geroosterd. Dit wordt geserveerd op een groot bananenblad. Hierbij worden dan manden gevlochten van bananenblad gevuld met congri, gebakken bananen en salade geserveerd. Vaak kun je er een speciale Cubaanse soep bij vinden (caldosa) Cubanen zijn dol op taart. Ze worden bij feesten in allerlei uitgesproken kleuren gemaakt. Voor ons komt het apart over dat Cubanen gebak in combinatie met spagetti eten. Voor hen is het een normaal gebruik.

Dranken in Cuba

Als je meer wil lezen over dranken in Cuba klik dan hieronder op de link.

=> Wat wordt er gedronken in Cuba?

Fotogallerij eten in Cuba

Foto's van eten in Cuba.
Allerlei foto's. Authentiek Cubaans eten, eten wat aan toeristen wordt aangeboden, maar ook bijzonder eten.

Grote kreeft tijdens een lunch in Cuba
Kreeft tijdens een lunch bij Cubanen thuis op de boerderij na een dansles aan zee
Luxe lunch met zeevruchten in Cuba
Luxe lunch met kreeft, garnalen, verse vis, zoete aardappelen, verse salade en nog veel mee
Heerlijke kippenpoten tijdens een lunch buiten Santiago de Cuba
Kippenpoten tijdens een luxe lunch vers en bijzonder smakelijk
Traditionele Cubaanse soep.
Caldosa. Traditioneel Cubaanse soep. Wordt vaak op straat gemaakt.
Caldosa soep in Santiago de Cuba.
Caldosa soep. Traditioneel op straat gemaakt in Santiago de Cuba.
Traditioneel feestmaal Cuba
Feestmaaltijd in Residencia Cubamovesyou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *