Guardalavaca

Guardalavaca is een locatie of een plaatsaanduiding (zoiets als bijvoorbeeld het Noorderstrand) in de provincie Holguín Cuba.

Het is een toeristische locatie vanwege de witte zandstranden en de warme wateren.

Guardalavaca is gelegen aan de noordelijke kust van Cuba, begrensd door Bahia de Naranjo (Oranje Bay), op Cabo Lucrecia, en maakt deel uit van de gemeente Banes. Stranden in Guardalavaca zijn:

– Guardalavaca Beach;
– Playa Esmeralda;
– Don Lino;
– Bahia de Naranjo en
– Playa Pesquero

Bahia de Naranjo Guardalavaca
Prachtig uitzicht bij Bahia de Naranjo

 

“Guardalavaca” betekent letterlijk “bewaker van de koe” in het spaans. Er zijn verschillende versies over hoe deze naam kan zijn ontstaan​​, een versie stelt dat Guardalavaca een verschrijving is van de oorspronkelijke naam Guardalabarca, wat “bewaker van het schip” betekend.

Het gebied was vroeger doelwit van zee piraten, en Bahia de Naranjo in de buurt van wat nu de stad Guardalavaca is een beschutte ondiepe baai door een smalle inham verbonden met de open zee, waardoor het een goede veilige haven was om schepen te bewaken gemaakt tegen piraterij.

Aan de andere kant kan de naam zijn ontstaan vanwege het vee dat graasde in het gebied. Als piraten werden gespot, dan zouden de lokale boeren schreeuwen, “Guardalavaca” – bewaak de koe.
De Cubaanse regering heeft geprobeerd bij verschillende gelegenheden om de naam van het gebied te wijzigen maar zijn hierin tot nu toe niet succesvol geweest.

Zie voor een sfeerimpressie het fotoalbum op facebook:

=> Guardalavaca

 

Toevoegingen door Cubamovesyou

De streek van Guardalavaca is vooral bekend om zijn stranden. Maar vergeet niet dat ook het achterland de moeite waard is. Daarnaast zijn steden als Holguin en Banes goed bereikbaar en ligt Guardalavaca ook nog eens tegen een nationaal park met baai (bahia de Naranjo) aan. Dit heet Cristobal Colón. Er is een show met dolfijnen. Hier kun je ook zelf zwemmen met de dolfijnen. Er is een interessant en leuk museum van de Indianen dat Arqueología heet in het Cubaans. Er is een archelogische wandeling mogelijk. Voor de liefhebbers is er een Catamaran excursie mogelijk naar Cayo Saitia (met zonsondergang in de avondsessie) inclusief een lunch of diner.
Bij Guardalavaca is het mogelijk om te duiken. Het is mogelijk om er paard te rijden.